'LEAVING NO ONE BEHIND'

Baix aquest lema les Nacions Unides proclama el dret a aigua potable per a tots els éssers humans, sobretot els grups d'exclusió com: dones, nins, refugiats, indígenes, persones discapacitades, persones que viuen en zones rurals, etc. 

Que ningú quedi enrere. Siguis qui siguis i estiguis on estiguis, l'aigua és un dret humà.


Cada 22 de març es celebra arreu del  món el dia Mundial de l'aigua, cada any amb una temàtica nova però sempre baix la mateixa finalitat tenir accés a aigua potable i, alhora, complir amb l'objectiu SDG 6 (Sustainable Development Goal 6) que inclou la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua per tothom d'aquí al 2030.

L'aigua en dades

Al món, encara al segle XXI, hi ha 2,1 bilió de persones que viuen sense aigua potable.

Un de cada 4 escoles de primària no tenen fonts o serveis d'aigua potable i aquests nins o bé beuen aigua no potable d'on poden o bé no beuen.

Més de 700 nins menors de cinc anys moren cada dia de diarrees ocasionades pel consum d'aigües no potables o en condicions insalubres.

Globalment, el 80% de les persones que han de utilitzar aigua no potable i sense control sanitari viuen en àrees rurals.

Dones i nenes són responsables de portar aigua a casa ja que vuit de cada deu cases no tenen aigua corrent.

El 68,5 milions  de persones que s'han vist forçades a abandonar les seves llars tenen molts de problemes d'accés a aigua potable.

Al voltant de 159 milions  de persones agafen aigua per beure d'aigües superficials com estanys i rierols insalubres.

Al voltant de 4 bilions de persones, quasi les dues terceres parts de la població mundial, experimenta severes restriccions d'aigua durant al menys un mes a l'any.

Més de 800 dones moren cada dia per complicacions en l'embarás i el part.

700 milions de persones al llarg del món han hauran d'emigrar del seu poble (ciutat/país) a causa de les intenses sequeres previstes per al 2030.


Llegint això hom se li posen els pèls de punta!

Et creus que això està lluny i que no t'afecta? T'has adonat que aquest any gairebé no ha plogut? Saps que significa això? 

Et faré cinc cèntims. Si no plou els aqüífers no es regeneren, és a dir, no s'omplen d'aigua. Si no s'omplen d'aigua i seguim obrint l'aixeta, tirant de la cadena del vàter, omplint i buidant la banyera, fent rentadores cada dia, posant el rentavaixelles hora si i hora també, emplenant les piscines cada x temps perquè ens vam descuidar i està l'aigua verda, etc, etc Llavors, no tindrem aigua. 

I què farem sense aigua? No fa falta que et digui la resposta, no?


Bé, pensaràs, aquests dos darrers dies ha plogut. Doncs, em sap greu informar-te que no ha servit de res. Que l'aigua que ha caigut sobre Menorca o bé ha banyat un poc la terra (que després s'haurà evaporat amb el vent que ha fet) o bé a circulat lliurement sobre els paviments cap a la mar. 

Si ets dels que es preocupen, o si ets dels que no, posa't en marxa!

Gestiona l'aigua de casa teva. Tracta-la com si fos allò que estimes més. No la malbaratis. I, sobretot, evitar tirar al vàter tot allò (pintures, olis, menjars, líquids...) pel qual no s'ha dissenyat... TOT VA AL MAR!!!  i, desgraciadament, del mar va a la nostra sang.

Pensa, reflexiona i actua!

Més informació: UN-water day

Comentaris

Entrades populars