L’IMPACTE DEL CONSUMISME SOBRE EL PLANETA

 

El consumisme es refereix a la tendència de consumir, adquirir o acumular béns i serveis que en moltes ocasions no són necessàries per a les persones. El fet d’aquest acte, és conseqüència de les grans masses de producció on la publicitat és un factor que ho reforça encara més, ja que intenta crear sobre el consumidor noves necessitats de consum que suposen l’abast a la felicitat, com per exemple black friday


Així mateix, això provoca un gran impacte sobre l’economia de les famílies perquè implica una despesa extra que no resulta necessari, tan sols ho fan per satisfacció. Moltes d’elles s’ho poden estalviar.


D’allà que, el consumisme desmesurat està generant greus problemes ambientals, econòmics, culturals, socials i polítics d’un gran impacte negatiu. El més evident és el mediambiental, ja que comporta l’esgotament dels recursos naturals  i el desequilibri ecològic. Això es deu a què, per a poder produir de manera massiva un nombre incomptable de productes, és imprescindible esgotar i explotar diversos recursos naturals que, en alguns casos, no són renovables.

Segons un estudi de diferents universitats d’Estats Units sobre el consum i les emissions dels gasos de l’efecte hivernacle a 79 ciutats, el consumisme suposa el 60% d’aquests. Això és degut a que la majoria del que consumim conté plàstic que es desenvolupa desde l'extracció dels recursos necessaris per poder elaborar el producte fins el producte final. Aquests plàstics generen gasos desfavorables per l’Efecte Hivernacle i a més, quan es converteixen en residus, com s'exposen a la radiació solar de l'aigua o l’aire, emeten residus de metà i etilè. Moltes vegades son productes que compram per impuls degut a les promocions que fan algunes campanyes com per exemple la del black friday, cyber monday… Per altra banda, també consumim productes d’origen animal i això a part de repercutir amb la perduda de la biodiversitat, la carn i els productes lactis d'aquests provoquen emissions de gasos que provoquen el canvi climàtic. Aquests gasos també són nocius per la salut humana i provoquen malalties respiratòries, càncers… i per tant, un deteriorament de la qualitat de vida. A aquest fet se’l coneix com les externalitats negatives.


Pel contrari, el consumisme amplia la riquesa d’un país generant llocs de feina fent que l’economia es mantengui en una constant activitat perquè estimula la demanda de més productes i a més, genera una estabilitat en el sistema productiu.


Actualment, l’ésser humà necessitaria tres planetes per abastir el ritme actual de consum. No és possible aguantar aquest nivell de producció, consum i contaminació associada a llarg plaç. Per exemple, una bossa de plàstic tarda cent anys més o menys en degradar-se, i el mateix passa amb els productes d’un sol ús. No només s’ha de reciclar i reutilitzar, sinó reduir-ne el consum i cercar alternatives, com per exemple una bossa de tela o botella reutilitzable.També haurien d’analitzar l’impacte del producte abans de comprar-lo, consumir productes biodegradables o de segona mà i dur a terme un desenvolupament sostenible. S'ha de dur a terme un consum responsable per part dels consumidors.

Així doncs, tots som responsables d’aquest problema que creix sense cap consciència alguna, tan sols per l’ambició de molts que no analitzen els impactes negatius que pot generar sobre el planeta terra i, a més, destrueixen el nostre entorn ambiental. Definitivament, aquest consum redueix els recursos naturals, la nostra qualitat de vida i la de les futures generacions. Per això cal tenir una idea clara de quines són les nostres necessitats reals i com podem cobrir-les de la millor manera, sense deixant-nos enganyar per la publicitat o els nostres impulsos.


ÁLEX, GEMMA i MARINA

CTMA 2n BATXILLERAT


Comentaris

Entrades populars