DESAPROFITAMENT D’ALIMENTS

Actualment existeix un greu problema a escala mundial que afecta el medi ambient, que és el desaprofitament d'aliments. De mitjana s'arriba a tirar un terç de tot el menjar que comprem al supermercat d'acord amb l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Moltes vegades no només som nosaltres que tirem menjar per no consumir-lo, sinó que això ocorre per les accions resultants que fan les cadenes d'aliments perquè exclouen els minoristes ja que són consumidors i proveïdors d'aliments, la manca de tecnologia, capacitat de gestió dels recursos i les restriccions operatives per part de la normativa legal.

Encara que sembli mentida, la malgasta d'aliments genera una sèrie d'efectes al medi ambient que cal tenir en compte per evitar aquestes accions. En primer lloc, els aliments es produeixen a partir d'una gran quantitat d'aigua que hi posem, per tant, si després llencem el menjar als fems no només tirem menjar sinó que també malgastem molta aigua la qual és imprescindible per viure. En segon lloc, els aliments malgastats generen metà, un producte que incrementa el canvi climàtic, durant la seva descomposició Així doncs, com més menjar llancem, més metà es produirà i com a conseqüència més efectes veurem en el canvi climàtic. Segons uns estudis han pogut comprovar que desafortunadament es llancen una mitjana de 3300 milions de tones de gases d'efecte hivernacle com el metà a l'atmosfera de la Terra.

A continuació, uns altres dels efectes que hem de tenir en compte és la desforestació que hi ha en les terres tropicals per tal d'obtenir terres cultivables. Aquesta desforestació provoca la destrucció de la fauna i la flora només per aconseguir aliments que posteriorment llencem als fems. Per tant, abans de malgastar menjar hauríem de reflexionar per a adonar-nos no sols de la gran quantitat de menjar que es menysprea en països desenvolupats mentre en uns altres es passa fam, sinó també de tots els efectes que té aquest fenomen per als éssers vius i el medi ambient.

Per reduir la quantitat de menjar tirat al fem existeixen moltes alternatives i solucions per millorar aquest problema mediambiental en l'àmbit mundial, que si cada família ho apliqués està clar que les estadístiques del desaprofitament disminuirien moltíssim. Es recomana establir un menú setmanal per tal d'organitzar totes les dinades i així aprofitar al màxim els aliments. És important tenir en compte les dates de caducitat, les ofertes del supermercat i així consumir-los a temps. Conservar com toquen els productes i consumir-los per ordre d'entrada ens ajudarà a no tirar res i fer que ens durin més tots els productes, ja que no haurem de prescindir de res. També s'han posat molt de moda a les xarxes socials, per part de cuiners, les receptes amb el hashtag #zerowaste per tal de recuperar aliments que anirien directament a les escombraries i donar-los una segona vida amb la cuina d'aprofitament. L'any 2015 es va llançar al mercat una aplicació mòbil anomenada TOOGOODTOGO amb l'objectiu d'aprofitar aliments de cadenes de menjar, restaurants o forns de pa que haurien d'haver-se tirat als fems per compliment de normatives sanitàries, amb l'avantatge de comprar molts de productes per pocs doblers.

Per posar exemples clars i realistes, Espanya és el setè país actual que desaprofita més menjar, un 42% del total, que són ni més i menys que 7,7 tones a s'any. Està clar que aquestes xifres augmenten de manera increïble durant les èpoques de Nadal i Setmana Santa i celebracions diverses, on hauríem de prendre encara més conscienciació de les nostres accions. En el cas dels Estats Units, una persona arriba a tirar 760 kg de menjar a l'any, proclamant-se el país que malgasta més aliments. És molt trist i greu que una persona de mitja desi als fems 121 kg de menjar, quan al món hi ha tanta pobresa i escassa de productes, on la gent diàriament mor de fam.

En conclusió, quan llencem un plat de menjar hem de prendre consciència de tots els efectes mediambientals que causen i ser conscients de totes les persones que no tenen menjar i que desitjarien tenir el pla de menjar que s’acaba de llançar als fems. Per tant, si tothom tingués aquesta consciència no només veuríem una disminució bastant notable en els efectes del canvi climàtic sinó que també el món seria considerat un lloc solidari i on s'aprofita el màxim els aliment.

Article escrit per na Cristina Allés i Isabel Gardés

Comentaris

Entrades populars