DIA MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ 2021

La falta d’educació alimentaria és una de les principals causes de la mala alimentació al món.En aquest article es parlarà sobre el Dia Mundial de l’Alimentació, una celebració promoguda per l’Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) que es commemora cada 16 d’octubre des de fa 42 anys.

Alimentació i medi ambient són dos àmbits estretament relacionats. Les conseqüències del canvi climàtic estan afectant els cultius i els aliments que consumim. Això repercuteix directament en la nostra alimentació i en conseqüència afecta la nostra salut.

Segons els estudis de la FAO, la mala alimentació és una de les principals causes de moltes morts però el problema del canvi de dieta no només afecta la salut de l’ésser humà, sinó que també està creant conseqüències al medi ambient. Durant la història l’home s’ha alimentat de 6000 plantes aproximadament, però el canvi en els hàbits alimentaris sumat a la prioritat que tenen els cereals al mercat actual, ha reduït la biodiversitat de plantes aconseguint que només 9 representin el 66% de la producció total de cultius en tot el planeta. Tots els anys es defensen els animals en perill d’extinció, però la dieta dels països ha suprimit de la terra una àmplia quantitat de plantes que al no ser cultivades i ser tractades per mala herba, simplement han deixat d’existir. Cal destacar que la producció de quantitats molt elevades d’aliments també causa un gran impacte en el medi ambient. Els aliments necessiten aigua i energia independentment de si són transformats o no durant el procés, és així que els aliments compostos a base de proteïnes animals són els que fan un ús molt més intensiu d’aquests recursos i per tant tenen un impacte major en el medi que els aliments de procedència vegetal. Per altra banda, l’ús de pesticides als nostres aliments els fa menys saludables. El fet d’intentar que no es facin malbé els cultius i que durin més als nostres refrigeradors o que tinguin un millor color, canvia la naturalesa dels aliments i fa que cada vegada siguin més artificials.

Per evitar-ho hem de cercar alternatives a aquests comportaments. En primer lloc, elegir aliments saludables, locals i de temporada. Per no consumir aliments amb pesticides, encara que impliqui un esforç extra, hem d’aprendre a cultivar aliments a casa. Aquesta és la millor alternativa a comprar productes del supermercat, ja que són naturals, frescos i no estan modificats genèticament, com els del súper. També respectaríem més els nostres productes i el medi ambient, si desaprofitéssim menys aquests recursos. La quantitat de menjar que tirem al fems i podem guardar i menjar un altre dia, és desorbitada. A més, seguir unes bones pràctiques d’higiene

alimentaria és essencial per una bona alimentació. Finalment, en termes de sostenibilitat l'experta en nutrició recomana el consum de proteïnes vegetals en lloc d'animals, com s’ha mencionat anteriorment.

En conclusió, hem de millorar la nostra alimentació per aspirar a una vida molt més saludable i col·laborar directament en la solució contra el canvi climàtic que, avui dia, és un dels problemes més greus mundialment i menys atesos per l’ésser humà.

Carlota Marqués i Nadia Abounnahr 2n batx curs 2021/22
CIÈNCIES DE LA TERRA I EL MEDI AMBIENT

Comentaris

Entrades populars