REDUEIX LA TEVA PETJADA ALIMENTÀRIA

 ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Dia mundial de l’alimentació 16 d'octubre

Redueix la teva petjada alimentària

El dia 16 d'octubre se celebra mundialment "el Dia de l'Alimentació", una celebració que es dona des del 1979, promoguda principalment per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Aquest any, a més a més, nosaltres (com a alumnes de l'assignatura Ciències de la Terra i el Medi Ambient) centrem la nostra mirada cap a la relació que manté l'alimentació amb el nostre medi ambient.

Des de ben petits hem après i ens han ensenyat que una bona alimentació equival a un millor estat de salut. Que hem de portar una dieta saludable i equilibrada, i que aquest fet marcarà una millora o un empitjorament de la nostra salut física (i també mental en molts casos). Però allò del que se n'ha parlat molt menys en comparació, i que és igual d'important, és de la salut del nostre planeta. La dieta sana i equilibrada de la qual ens han parlat hauria d'anar lligada també a una dieta on es vetlli per la sostenibilitat del medi ambient (tot i que en la majoria de casos aquests dos factors van de la mà). I és que els canvis en la dieta no només poden millorar la salut i prevenir malalties. Si no que també poden ajudar a disminuir l'ús de recursos naturals, i contribuir a la cura del medi ambient.

Actualment, els sistemes alimentaris del món són responsables de més del 33% de les emissions antropògenes de gasos d'efecte hivernacle mundials. És a dir, la producció d'aliments en el món és una de les activitats que més afecta la pèrdua de biodiversitat del planeta. Per posar dades més exactes, se sap que es consumeixen 16.000 litres d'aigua només en produir un quilogram de carn. Dades a les quals també hem d'afegir una considerable despesa d'energia i altres recursos (com sòl, vegetació, etc.), i una gran emissió de gasos contaminants. Tot això, recordem, si parlem de tan sols un quilogram de carn. Imaginem què passa amb els 1.300 milions de tones de menjar a l'any que consumim (de les quals tirem unes 300.000 tones), segons dades de la FAO. Sense cap dubte, l'agricultura té un gran impacte per al medi ambient. I, nosaltres, com a consumidors, també tenim una gran part de responsabilitat. Per tant, avui volem donar un poc de llum a totes aquestes dades devastadores i aportar el que nosaltres creiem que podria ser la solució: la reconeguda alimentació sostenible.

L'alimentació sostenible és un model d'alimentació que té en conta les preocupacions de salut i també les preocupacions ambientals relacionades amb la producció i el consum d'aliments. Una alimentació que vetlla per la salut de cada persona com a individu i per

la salut del planeta com el que és: la nostra única casa possible. El que se cerca amb aquest concepte d'alimentació sostenible és promoure la producció i el consum responsables, generar un menor impacte ambiental, lluitar contra el canvi climàtic, i respectar la biodiversitat. Un exemple d'aquest tipus d'alimentació seria, sense dubte, la dieta mediterrània (que nosaltres tenim la sort de gaudir des de ben petits sense adonar-nos conta). La proporció d'aliments d'origen vegetal amb els que conta aquesta dieta en comparació amb els aliments d'origen animal fa que aquesta tingui un menor impacte mediambiental. De fet, segons dades aportades per professionals, es diu que si l'alimentació espanyola actual s'apropés a alguna cosa semblant a l'alimentació mediterrània, la petjada ambiental es reduiria d'un 33% a un 72%.

Ja hem recalcat abans que nosaltres, com a consumidors, tenim una certa responsabilitat (per no dir una responsabilitat molt gran) per a aconseguir que es redueixi la petjada ambiental que la producció d'aliments està deixant sobre el nostre planeta. I volem donar una sèrie de consells pràctics per a què tots junts, com a societat, puguem aconseguir el nostre objectiu. Per una banda, hauríem de deixar de menjar tanta carn vermella i processada. I substituir-ho, potser, per un major consum d'aliments com: fruites i hortalisses; lleguminoses i fruits secs; o cereals i aliments rics en midó. També és molt important consumir més productes locals, de temporada. I deixar de banda el que serien els aliments ultra processats. I, per últim, cal planificar el que mengem i aprofitar el que sobra dels nostres àpats.

Hem volgut centrar el nostre article en les solucions que hi podem trobar al greu problema mediambiental davant del qual ens trobem. És molt important obrir els ulls i adonar-nos del que fem malament. Per això, ara que s'atraca el Dia Mundial de l'Alimentació, creiem que una bona manera de contribuir a aquesta millora del planeta és substituint hàbits perjudicials per a una alimentació sostenible. Que, com ja sabem, té en conta factors com l'emissió de gasos o el consum d'energia (entre altres coses) en el seu procés de fabricació i consum d'aliments. A més a més, apostar per una alimentació saludable i sostenible és invertir en salut. Avui més que mai, ho fem per una alimentació suficient, completa, equilibrada, sostenible i adaptada a l'entorn. Avui més que mai, treballem, en resum, per a la transformació global del sistema alimentari.

Maite Gómez i Marta Villalonga 

Assignatura de CTM 

Octubre, 2021

Comentaris

Entrades populars