CONSUM DESMESURAT EN NADAL

 Tots coincidim en la immensa alegria que ens aporta el Nadal, doncs és temps de reunions i retrobaments amb familiars i amics i, a més, és també època de regals. I és que, a qui no li fa il·lusió obrir el seu regal? La curiositat va creixent a mesura que anem trencant l'embolcall, imaginant-nos què es pot amagar al seu davall. És una sensació meravellosa, i això és innegable. Ara bé, si tenim en compte tota la gent que celebra aquesta festivitat i, per tant, tots els embolcalls que es trenquen i la gran quantitat de productes diversos que es consumeixen durant les reunions que es duen a terme; aquesta inofensiva celebració pot acabar convertint-se en un gran problema mediambiental. La pregunta realment crucial és, som conscients d’això?

L'època nadalenca és un dels moments de l'any amb més càrrega emocional. En un curt període de temps som capaços d'experimentar una gran quantitat d'emocions, sent algunes d'aquestes, fins i tot, contradictòries. El Nadal pot provocar-nos tan felicitat, pels retrobaments amb aquelles persones que portàvem molt de temps sense veure, com també melancolia, a causa del record de tots els que ja no estan entre nosaltres.

No obstant això, un dels sentiments més bonics que s'experimenten és la il·lusió, majorment contagiada pels nens més petits. Les seves ganes de col·locar l'arbre, decorar-lo, encendre les llums… omplen d'alegria les cases. A més, a tots ens entusiasma veure què ens han regalat, així com fer nosaltres els regals, i gaudim d’aquells petits moments en els quals estem tots junts menjant, rient i xerrant o simplement veient com s’encenen les llums del poble o la ciutat. Sens dubte, el Nadal està ple de coses boniques.

Tanmateix, malgrat tot això, també presenta una part negativa, extremadament perjudicial per al medi ambient. D’entrada, cal destacar que les festes de l’any passat varen ser molt diferents de les d'anys anteriors, en tots els aspectes. Com a conseqüència de les restriccions pel COVID-19, molts no vàrem poder gaudir d’aquesta època amb els nostres éssers més estimats. Això va produir, en certa manera, una reducció en el nombre de reunions de grans quantitats de persones i, per tant, una disminució en la compra d'aliments, entre altres productes. No obstant això, tot i aquesta situació, l'excessiu consumisme propi del Nadal no s'hi va poder evitar i ara, en aquests moments, tampoc sembla que es vagi a reduir. Aquest és un problema realment seriós, que ha anat augmentant cada vegada més amb el pas dels anys.

Per començar, una conseqüència clara d’aquest consum desmesurat de productes és el desaprofitament d’aliments. Durant aquesta època de l’any, es produeix un augment del nombre de reunions familiars, la qual cosa provoca, al mateix temps, un increment en la compra d’aliments (molts d’ells innecessaris). Així doncs, en acabar els desproporcionats dinars i sopars, sobra una gran quantitat d'aliments que, molt segurament, acabaran en les escombraries. De fet, segons un estudi de Too Good to Go, fins a un 20% del menjar preparat durant les festes és malgastat. A més, afirmen que “el desaprofitament d'aliments costa uns 250 euros per persona a l'any i suposa un gran impacte per al medi ambient.”

 

Tot seguit, un altre problema que sorgeix durant aquestes festivitats és el desmesurat consum energètic, conseqüència de la il·luminació de cases, carrers, edificis públics… durant un prolongat temps amb la finalitat d’expandir l’esperit nadalenc. Aquest fet no només provoca un increment en les nostres factures, sinó que, a més, contribueix a un augment de les emissions de CO2. És important tenir també en compte que això no només es dóna a nivell estatal, sinó que s'expandeix a escala mundial, motiu pel qual pot tenir perilloses conseqüències.

En última instància, la contaminació generada per la gran quantitat de papers i plàstics gastats per elaborar els regals suposa també un fort impacte per al medi ambient. Així ho afirma un estudi del INE, en què es diu que cada espanyol genera 4 milions de residus anualment, dels quals un 30% es produeixen en temporada de Nadal. Altrament, és necessari saber quina és la procedència, la producció o els materials dels regals que fem abans de comprar-los, ja que, per exemple, tant la seva producció com distribució impliquen emissions de CO₂ a l'atmosfera. Finalment, a aquests problemes també se’ls suma les compres excessives de regals. Una vegada acabades les festes, la majoria de joguines regalades queden inutilitzades o són, fins i tot, tirades a les escombraries, la qual cosa contribueix encara més a l'augment de contaminació.

En definitiva, vist totes les conseqüències que tenen les nostres accions, és fonamental que aprenguem a reduir el nostre consum durant tot l'any, però especialment per Nadal. I com ho podem fer?

En el cas dels aliments, hem de ser conscients i evitar comprar de més. Fer una previsió del menjar que emprarem abans de comprar-lo és imprescindible i, en cas d'excedent, cedir-lo a entitats dedicades a la recollida d'aliments és la millor opció. Per altra banda, pel que fa al consum energètic, podem fer el canvi a llums LED que, encara que siguin un poc més elevades de preu, contribueixen a l’estalvi energètic i, a més, tenen una vida útil molt més prolongada. Així mateix, també es podria plantejar l'apagada de llums nadalenques a partir de les dotze, per tal de reduir costos energètics. Ara bé, el més important de tot és fer un bon ús de la il·luminació, apagant els llums quan aquests no siguin necessaris. Per últim, però no per això menys important, hi ha el problema dels regals. Una possible alternativa a l’embolcall tradicional seria fer ús, per exemple, de bosses de tela, paper de periòdic, etc. D’aquesta manera, evitaríem l’excessiu ús de bosses de plàstic o papers decoratius.

En síntesi, una vegada analitzats alguns dels problemes mediambientals que sorgeixen arran aquesta festivitat, podem concloure que és imprescindible actuar immediatament. Això no significa que hàgim d’eliminar el Nadal de les nostres vides, i menys encara la felicitat que ens aporta la seva arribada. Però tampoc vol dir que hàgim de mirar cap a una altra banda, actuar descontroladament i no tenir en compte l’efecte de les nostres excessives i, en molts casos, innecessàries compres. Així doncs, la clau està en ser conscients del nostre propi consum i, a més a més, conscienciar també a les persones del nostre voltant.

No cal fer grans passes, sinó simplement moderar les nostres despeses. Ens hem de comprometre a mantenir un equilibrat consum d’acord amb el funcionament del nostre planeta, que té uns recursos finits. Tot comença en un mateix, per tant, hem de prendre consciència i millorar les nostres accions durant aquesta època plena de felicitat.

Emely, Andrea, Paula M. i Adrià

CTMA 2n Batxillerat

Comentaris

Entrades populars