I EL NOSTRE PLANETA, QUÈ DEMANA PELS REIS?

 S'atraquen les vacances, les nostres cases s'omplen de decoracions i pels carrers ja es respira ambient nadalenc. Nadal és una època molt esperada per gran part de la societat. A tots ens agrada celebrar-lo com toca, però del que no ens adonem és del gran impacte ambiental que aquestes dates suposen. Cal que veiem també l'altra cara de la moneda. Hem passat, fa res, pel Black Friday i el Cyber Monday, ara comencem a aprofundir-nos cap a les compres nadalenques i d'aquí no res passarem a les rebaixes. I és que el nostre calendari es basa en dates comercials, una darrera l'altra. I, si ja en general, el nivell de consum de la societat és elevat durant tot l'any, és ben sabut que hi ha una època en què aquest consum es dispara de manera impressionant: Nadal. Una època caracteritzada pels regals, els sopars, els famosos jocs de l'"amic invisible", els Reis d'Orient, la Nit de Nadal, la visita del Pare Noel, etc. Tot això suposa, per tant, un augment de les emissions de CO₂, la duplicació de la quantitat de residus i el desaprofitament de tones de menjar.

És ver que patim una crisi econòmica, i és fàcil pensar que aquest consum nadalenc pot ajudar; però no s'ha d'oblidar la crisi social i ambiental que hi duim associada, que es produeix a causa de l'explotació de recursos com si aquests fossin infinits. És a dir, considerem com a solució allò que ha provocat el principal problema. I, com si no n'hi hagués prou amb això, els anuncis i la publicitat s'obstinen a posar preu a les emocions: proposen la compra de productes com a mitjà per a expressar l'estima que tens cap a una persona, i ens fan creure que el consum pot satisfer totes les nostres necessitats (fins i tot la de ser feliços). El sistema, en resum, està plantejat per a crear-nos la necessitat permanent de consumir. És així com el consumisme focalitza les festes en l'estrès d'haver de comprar de tot per a tothom, i ens allunya de la cura de les persones que ens envolten i del planeta.

És per això que, ara que s'atraquen les dates, volem, en primer lloc, realçar alguns costums que semblen haver quedat en segon pla: les reunions familiars, els retrobaments amb amics que no hem vist des de fa temps, l'alegria entorn de la taula, l'intercanvi de petits detalls, etc. Perquè, contràriament al que ens fan pensar cada any en aquestes dates, el benestar no es troba relacionat amb aquells moments breus de satisfacció que el consumisme ens ofereix; sinó que més aviat té a veure amb la riquesa personal, amb la varietat de les nostres relacions socials, i amb valors com el de la solidaritat. I, en segon lloc, volem posar en manifest la necessitat de celebrar aquestes festes de manera més eco-responsable. Perquè, tot i que amb aquest panorama de consum frenètic sembla molt complicat lluitar contra la crisi ecològica, hem de saber que és possible fer-ho. Avui en dia hi ha prou alternatives perquè Nadal pugui estar relacionat amb sostenibilitat. I nosaltres volem donar una sèrie de consells o idees que poden ajudar a totes les famílies a desenvolupar les seves vacances de Nadal de manera sostenible i sense posar en risc el nostre planeta.

Començant pels dinars o sopars que preparem a les nostres cases, hauríem d'assegurar-nos que el menjar és d'origen local i de producció ecològica. Consumir més verdures i fruites ecològiques i aliments produïts a Espanya de manera sostenible i responsable. Tenim la sort de viure en un país molt ric en biodiversitat i molt ben posicionat respecte a la resta d'Europa quant a producció ecològica i, per tant, no és necessari anar a buscar aliments que procedeixin de territoris molt llunyans.

Per altra banda, ens fixarem en les decoracions. Una de les principals fonts d'emissió de gasos d'efecte hivernacle és la producció d'energia elèctrica, que es dispara amb l'enlluernament i les decoracions d'aquesta època de l'any. Per tant, per tal de reduir el consum energètic, hauríem de reduir la quantitat de llums nadalenques amb les quals adornem les nostres cases (o bé encendre-les poques hores al dia). Si bé aquest consell és una mica difícil de seguir, una bona alternativa seria fer ús de bombetes LED per a la decoració de les nostres cases. Però, a més a més de la il·luminació, també és molt comú l'ús d'adorns de plàstic o d'altres materials no biodegradables, que provoquen moltíssims de residus. Així que, amb l'objectiu de minimitzar aquest impacte ambiental, us proposem, per exemple, els adorns creats personalment amb qualsevol material que es tingui a mà: pots de vidre, taps de bòtil, revistes, bombetes velles, càpsules de cafè, etc. I pel que fa a l'arbre de Nadal, abans de comprar-ne un, és preferible, per exemple, decorar una de les plantes que ja tinguem a casa, o bé crear el nostre propi arbre amb materials reciclats. Ara bé, si no ens veiem amb coratge o no tenim cap planta a casa i decidim comprar un arbre, cal prioritzar els arbres naturals, que deixen una menor empremta de diòxid de carboni.

Un altre gran problema amb el qual ens topem durant Nadal és la quantitat de residus que es genera a partir dels regals, que, com ja hem dit abans, són molt comuns en aquesta època (per no dir que s'han acabat convertint en l'única finalitat de l'època). Així, proposem que, a l'hora de fer regals, s'aposti per aquells productes més sostenibles: fets de materials reciclats o biodegradables. Evitant els plàstics, embolicant-los amb bosses de roba o teles que puguin ser reaprofitades, prioritzant el comerç local i artesanal, etc. A més a més, una gran idea és treure la nostra creativitat i crear els nostres propis regals fets a mà, més personalitzats que mai. I, per últim, prioritzar el fet de regalar experiències (una entrada a algun concert, una sessió de massatges, o un val per un cap de setmana rural) en lloc d'objectes materials. El més important, al cap i a la fi, és tenir en compte no només els materials amb els quals s'ha fabricat el producte, sinó també les condicions laborals de les persones que han dut a terme la tasca, i també la proximitat del territori on s'ha produït respecte al nostre.

Perquè, ja per acabar, cal ser conscients que, darrere els regals, també hi ha impactes ambientals, condicions de treball molt injustes i destrucció de l'ocupació local. Recordar tot el que hem dit anteriorment, i intentar prendre consciència, no és amargar-se Nadal, sinó evitar que l'hi amarguin a altres persones. No es tracta de privar les il·lusions de ningú, però es pot fer la reflexió, i pensar que potser els fillets que avui demanen regals i més regals, demà ens demanaran explicacions a la crisi ecològica que s'està vivint i que es fa de cada vegada més patent. Pensem també en el futur del nostre planeta. Nosaltres som els seus Reis d'Orient, i fa dècades que ens demana una societat compromesa i responsable amb el medi ambient. Concedim-li aquest desig.

Marta V. i Maite

CTMA 2n Batxillerat

Comentaris

Entrades populars