ELS PLÀSTICS

Un dels errors més comuns que solem cometre a diari és el de considerar tots els plàstics per igual. I amb això volem dir que ens regim baix l'afirmació tot el plàstic al contenidor groc.... però això NO ÉS AIXÍ.
És el mateix un embolcall de plàstic d'uns aperitius al plàstic d'una canyeria? o el plàstic de la calculadora i el plàstic de l'envàs del xampú? o el plàstic d'un raspall de dents al plàstic d'un got de plàstic?

NO, no són el mateix. Us expliquem...


Tipus de plàstics

Al mercat hi ha 7 tipus diferents de plàstic. Els plàstics, com ja sabeu, són unes substàncies sintètiques fabricades per l'home i, com a tals, estan formats per diferents combinacions de resines. En el sector industrial utilitzen un Codi d'Identificació de la Resina que marquen quin tipus de plàstic és i quina toxicitat presenta.




Aquest codi va de l'1 al 7 i sol estar gravat o escrit en tots els productes fabricats amb plàstic dins el triangle de Möbius (el símbol universal del reciclatge).



Segons aquest codi, els 2, 4 i 5 són plàstics segurs per a la salut, mentre que els 3 i el 6 són materials tòxics... i no s'especifica res per l'1 o el 7.

Codi 1

Amb aquest nombre tenim els PET (tereftalat de polietilè). Aquest material és molt barat de reciclar i totalment reciclable del qual s'obtenen plàstics d'igual o millor qualitat.

Les característiques d'aquest plàstic és transparent i impedeix l'entrada d'oxigen el que fa un material molt utilitzat per a bòtils d'aigua i refrescos.


Codi 2

Codi que identifica als PEAD o HDPE (Polietilè d'alta densitat). Són els plàstics que més utilitzam en el nostre dia a dia. És poc opac, suporta altes temperatures i humitat elevada, el qual el fa molt resistent. A més a més, és molt maleable i versàtil.

S'utilitza per a recipients de productes de netejapots de cremes o de llet

També és un plàstic que es recicla bé. Després del seu reciclatge s'utilitza per a fabricar contenidors de reciclatge, altres bòtils i envasos de menjar, testos...

Codi 3

PVC (Policlorur de vinil) un altre grup de plàstics dels més difícils de reciclar, a més a més d'estar considerat un dels plàstics MÉS PERILLOSOS per a la salut i el medi ambient (són molt contaminants), donat el seu procés de fabricació.

Són  uns plàstics molt lleugers, resistents i de gran durada, amb una elevada tolerància al foc i una alta permeabilitat. S'utilitza molt en la construcció, en productes metges, calçat...

NOMÉS pot ser reciclat de manera industrial.

S'estan cercant altres alternatives... 


Codi 4

Codi que agrupa als LDPE o PEBD (Polietilè de baixa densitat). Aquests plàstics són molt elàstics, durs i transparents. Es produeixen a través del gas natural i és molt barat, per aquest motiu, és molt utilitzat.

Les bosses de plàstic, aïllants de cables, paper de film són alguns dels productes que es fabriquen amb aquests tipus de plàstic.

Es poden reciclar i un cop reciclats es poden utilitzar per a la fabricació dels mateixos productes.

  



Codi 5

Amb aquest codi s'identifiquen els PP (Polipropilè) molt resistents al calor però gens flexibles.

S'utilitzen per a fabricar les tapadores dels envasos, embolcalls, utensilis de cuina, recipients, etc.

Es poden sotmetre a processos de reciclat.



Codi 6

Codi que identifica als PS (poliestirè) caracteritzats per ser bons aïllants i resistents. Aquest grup de plàstics és molt utilitzat a la construcció i en productes com dutxes, escuma aïllant... 

El seu reciclatge és molt costós donat que es requereix molta temperatura.




Codi 7
Amb aquest codi trobarem un conjunt de plàstics, baix la denominació altres tipus de plàstics, els components dels quals no es coneixen del tot... per aquest motiu, NO ES PODEN RECICLAR. A més a més, el fet de no conèixer quines resines el formen fan que sigui un tipus de plàstic MOLT CONTAMINANT.

Aquestes resines serveixen per a la fabricació de discs compactes, recipients d'embotits, envasos de pasta de dents, plats per a cuinar al microones...




 
En resum, aquí teniu una imatge que us ajudarà a classificar clarament els diferents tipus de plàstics.




Llavors, quins plàstics poden anar al contenidor groc?

El contenidor groc, més conegut amb el nom de contenidor dels plàstics, no és ben bé el contenidor dels plàstics, ja que com heu pogut veure tenim una gran quantitat de tipus de plàstics.

Aquest contenidor està enfocat per a la separació dels envasos lleugers, els quals inclouen les llaunes de refrescos (fetes d'alumini), tetrabricks (fets de cartó, alumini i una petita pel·lícula de plàstic) embolcalls d'aperitius, els bòtils d'aigua (d'un sòl ús), els envasos de xampú, gels, els envasos dels esprais (fets d'alumini), safates de poliestirè (dels aliments envasats), etc...

A més a més, aquests envasos s'haurien de reciclar-se nets, sense restes de menjar... cosa que no feim gairebé ningú. 

Molts de nosaltres pensem que bolígrafs  tippex van al contenidor groc perquè tenen una part de plàstic, però al seu interior tenen altres components que els fan tòxics i necessiten una altra línia de reciclatge. Per aquest motiu NO ES PODEN LLENÇAR AL CONTENIDOR GROC.


Llavors, quins plàstics tirar al contenidor groc?



Què no es pot tirar al contenidor groc?

Al contenidor groc, NO es poden dipositar:
  • joguines de plàstic (es poden donar a botigues de segona mà o a altres nins/nines si estan en bones condicions)
  • biberons i xumets (chupetes)
  • utensilis de cuina
  • cubs de plàstic (contenidor restes)
  • gots de paper de cafeteries
  • paper plastificat d'embotits, carnisseries i peixeteries
  • tupperwares
  • pots tipus Pringles
  • càpsules d'alumini de cafè
  • motlles de silicona per a cuinar
  • termos
  • caixes de CD's i DVD's
  • carcasses de vídeos de VHS
  • cintes de casset
  • moneders  i carteres
  • bolígrafs
  • líquids i cintes correctores
  • maquinetes de fer punta
  • encenedors
  • materials de plàstic de quadres o fotografies
  • envasos de medicaments (han d'anar al punt SIGRE de les farmàcies)
  • necessers...

Esperam que aquesta informació us hagi ajudat a l'hora de rebutjar qualsevol plàstic i a saber una mica més sobre els plàstics i els efectes que tenen sobre la salut i el medi ambient.

A partir d'ara... comprova el codi del plàstic abans de comprar un producte...


Abans de marxar... aquí teniu algunes curiositats
 
Aquí teniu una graella on es resumeix el que es pot fabricar amb els envasos que reciclam...


no creus que val la pena? ;)


🌍🌱💪🏽


Comentaris

Entrades populars