DIA MUNDIAL DE L'AIGUA 22/3/2022

 Avui dia 22 de març es celebra des de fa anys el dia Mundial de l'aigua. L'aigua element que va donar vida al nostre planeta i que, a Europa i els països anomenats del "primer món" (hauríem d'analitzar més profundament què significa això del "primer món"), considerem quelcom segur, que sempre que obrim l'aixeta, sortirà aigua... i si un dia no? i si en surt però no és potable? què fem? 

La vida no es possible sense aigua, això ja ho sabien els membres del Consell d'Europa i elaboraren la Carta Europea de l'aigua a Estrasburg al 1968.

- La carta de l'aigua? 🤨

- Si, si, la carta Europea de l'aigua. No la coneixes? 😳 Aquella que diu: 

CARTA EUROPEA DE L'AIGUA. Estrasburg 1968

Primer.- No hi ha vida sense aigua. L'aigua és un bé preciós indispensable a tota activitat humana. 

Segon.- Les fonts d'aigua dolça no són inesgotables. És indispensable preservar-les, controlar-les i si pot ser, augmentar-les. 

Tercer.- Contaminar l'aigua és atemptar contra la vida humana i la de tots els ésser que en depenen. 

Quart.- La qualitat de l'aigua ha de mantenir-se en condicions suficients per a qualsevol ús, sobretot, ha de satisfer les exigències de la salut pública. 

Cinquè.- Quan l'aigua residual torna al medi natural, ha d'estar tenir les condicions necessàries (ha d'haver estat tractada) per a que no se n'impedixin el seu ús posterior. 

Sisè.- Mantenir una vida vegetal apropiada, preferentment forestal, és essencial per a la conservació dels recursos d'aigua. 

Setè.- Hem de fer un inventari dels recursos d'aigua. 

Vuitè.- La correcta utilització dels recursos d'aigua han de ser planificats per les  autoritats competents. 

Novè.- La conservació de l'aigua ha de potenciar-se intensificant la investigació científica, formant especialistes i mitjançant una informació pública adequada.

Desè.- L' aigua és un patrimoni comú, el valor de la qual, tots hem de conèixer i reconèixer. Tothom ha d' economitzar-la i usar-la amb cura. 

Onzè.- Les fronteres polítiques o administratives no han de constrènyer la gestió dels recursos d' aigua, que tenen la conca com a marc natural. 

Dotzè.- L' aigua no té fronteres; és un recurs comú que necessita una cooperació internacional. 

- doncs, no. No la coneixia 😅Diu coses molt importants, i... de segur que no la coneix molta gent... això que contaminar l'aigua és atemptar contra la humanitat i contra la vida...

- Tens raó, si la coneguessin bé... les administracions i la humanitat en general s'ho pensaria més d'una vegada a l'hora de contaminar...


Ens hem adonat que poca gent coneix l'existència d'aquesta Carta Europea de l'Aigua... cosa que no hauria de ser necessària si la gent fos conscient de les repercussions de les seves accions...

Què fas TU per a alterar/contaminar el menys possible l'aigua? Què fas TU per a tenir una bona gestió de l'aigua a casa teva?


El dia Mundial de l'Aigua, com a d'altres dies mundials o internacionals, no seria necessari si tinguessim en compte les conseqüències de les nostres accions...

Aquest any la temàtica sobre els aqüífers... aquells grans desconeguts que, en el cas de Menorca, són l'única font d'aigua. 

Demà més!


Comentaris

Entrades populars