ELS AQÜÍFERS A MENORCA

Menorca és una illa que necessita el subsòl per abastir-se d’aigua, a diferència de moltes altres regions que normalment s’alimenten de rius. La font de vida d’aquest territori són les aigües subterrànies, que estan emmagatzemades en els aqüífers i que provenen únicament de la pluja. Es disposa de tres reservoris principals: l’aqüífer de Migjorn, del qual prové un 85% de l’aigua que s’empra; el d’Albaida, que proporciona el 9% de l’aigua potable; i el de Fornells, que no és gaire gran i compta amb una proporció molt petita. Aquesta aigua és extreta a través de pous i, la que es dirigeix al consum humà, és transportada fins a un dipòsit en el qual se li aplica un tractament de cloració per eliminar les possibles substàncies portadores d’alguna malaltia. Actualment, aquest recurs hídric arrossega una sobreexplotació que ha portat a les deficiències i a una mala qualitat.  Per això, és necessari ser conscient de la importància dels aqüífers i fer-ne un ús responsable, tot respectant el medi natural.

El terreny de Menorca està format per un sòl permeable, cosa que permet que l'aigua de les pluges filtri per aquest arribant als sacs soterranis. Aquesta aigua, una vegada a l'aqüífer, està en constant moviment, fluint, o bé amb direcció a l'interior del sac o amb direcció a la sortida a la mar, en el cas de l'aqüífer d'Albaida l'única sortida és una petita connexió que té amb l'aqüífer de Migjorn. L’aqüífer de Migjorn suposa el 55% de superfície de l’illa, la seva extensió implica la seva utilitat, i aquest és utilitzat per donar aigua als habitants de l’illa i ajudar en els oficis de l’agricultura i ramaderia. Una de les mesures per controlar els aqüífers són els indicadors de nivell piezomètric, si el nivell augmenta la situació de l’aqüífer millora i disminueix la intrusió marina, mentre que si baixen empitjora. La majoria de les aigües subterrànies de Menorca són d’origen càrstic. Aquests tipus de terrenys es defineixen com aquelles regions constituïdes per roques compactes i solubles que, a causa de processos de dissolució, s’originen formes tant superficials com subterrànies amb unes característiques especials: tenen una escassa capacitat de regulació natural i d’emmagatzematge, i una alta vulnerabilitat a la contaminació. Per això, cal tenir en consideració que aquests aqüífers necessiten una bona gestió. 

 

      Pel que fa a la situació actual dels aqüífers de l’Illa de Menorca, no és bona. Les reserves hídriques estan actualment en un 55%, en comparació en fa un any que arribaven al 73%, i això es deu a diversos factors. El mes de desembre va ser més sec del que és normal, sent la mitjana de precipitacions de 25,4 litres quan hauria de ser de 59,1 litres; al maig també hi va haver anomalies, encara sent més plujós que altres anys, els nivells de reserva hídrica varen disminuir. Altres problemes detectats als aqüífers de Menorca es relacionen fonamentalment amb la qualitat del recurs hídric, sobretot quan aquests aqüífers estan connectats amb el mar, i es produeix un deteriorament d’aquest recurs per la intrusió marina. Respecte a la qualitat, la qüestió principal és la salinització, també usualment lligada a la intrusió d’aigua de mar, la qual cosa provoca un augment de la conductivitat elèctrica de l’aigua. Cal destacar els problemes ocasionats per la presència de nitrats, introduïts als aqüífers per l’ús de fertilitzants orgànics a les zones de cultiu agrícola, aquesta problemàtica es presenta sobretot a alguns sectors de Maó i Ciutadella. 


Els aqüífers de Menorca formen part de tota la població d’aquesta illa, per això cal cuidar aquest recurs hídric. Des del punt de vista de la ciutadania, és molt important el consum responsable i el compliment de la normativa, juntament amb el seguiment de la tramitació administrativa. També cal anar amb compte, des de cada casa, amb la gestió correcte de les aigües fecals: assegurar-se que són tractades en una depuradora o que són emmagatzemades en fosses sèptiques ben impermeabilitzades per tal d’evitar la filtració al subsòl. Entre les possibles accions per millorar la situació dels aqüífers, es troben: una gestió dels focus de contaminació de tipus orgànic, com una millora de la depuració i canalització d’aigües residuals, juntament amb l’eliminació dels pous que filtren aquestes aigües i substituir-los per un sistema de purificació individual; plans de gestió per les masses d’aigua subterrània per fer front a problemàtiques com la sobreexplotació; i una revisió de les aigües subterrànies que presenten salinització i millora dels sistemes d’extracció. El procés de descontaminació d’un aqüífer és molt lent i llarg, així que com més aviat es prenguin mesures eficients, millor serà la qualitat de vida dels ciutadans de Menorca.


Per concloure, la millora dels aqüífers és una qüestió tant dels ciutadans de Menorca com del govern, i tothom ha de prendre mesures. Al llarg dels últims anys, s’ha pogut observar que els aqüífers estan en mal estat i que, degut a les escasses precipitacions, la seva capacitat d’emmagatzematge no està al màxim. Les aigües subterrànies de les quals es disposa en aquest petit territori del Mediterrani són un recurs limitat i per això s’han de cuidar, ja que els problemes de gestió i contaminació estan cada vegada més presents en la vida dels habitants. Cal tenir en compte que a Menorca només es disposa dels aqüífers per abastir-se d’aigua i que, per això, si no són tractats d’una manera adequada es pot arribar a una situació crítica. Nosaltres, com residents a l’illa, hem de ser conscients que sense aquest recurs hídric no podem sobreviure i hem de començar a ser responsables de les nostres accions.

Sara, Martina i Jaime

2n de Batxillerat


Comentaris

Entrades populars