MODA I MEDI AMBIENT

Que hi ha al darrere de les nostres marques de roba preferides? Quines repercussions tenen les nostres accions com a consumidors sobre el medi ambient? Es prioritza realment el benestar del planeta per damunt dels interessos econòmics? Aquestes són algunes de les preguntes que em varen sorgir després de visualitzar el documental sobre l’altra cara de la indústria de la moda i en les quals basaré la meva reflexió. 

En primer lloc, m’agradaria donar el meu punt de vista en relació amb el dilema corresponent a la següent qüestió: producció de peces amb pell sintètica o pell animal? Actualment, moltes de les grans empreses relacionades amb el món de la moda aposten per la primera opció, la pell sintètica, evitant així un problema ètic animalista, però alhora ignorant les conseqüències i el gran impacte d’aquesta opció de producció sobre el nostre planeta. La resposta de la indústria de la moda al maltractament animal, a simple vista, sembla positiva, però si ens posem a pensar les conseqüències reals ens adonarem que aquesta substitució amaga un fort component contaminant que empitjora la situació mediambiental. Sincerament, trob que les empreses s’han decantat per les pells sintètiques per evitar la crítica del públic i, tot i ser conscients que el planeta no està preparat per absorbir la quantitat de residus de la fabricació de pells sintètiques i que les seves decisions realment afecten l’estat del planeta, es desentenen de la situació i ignoren els problemes perquè és la solució més fàcil i, sobretot, més beneficiosa econòmicament tant per als directors d’aquestes com per als compradors i consumidors que cerquen sovint les opcions més barates.

És evident que les grans empreses són les que tenen el poder de disminuir la producció de materials contaminants, però la majoria de nosaltres com a compradors tampoc ajudem a millorar la situació. Les tendències avui en dia canvien constantment i no podem negar que en qualque moment ha sortit de la nostra boca la frase “no tinc roba per sortir” amb l’armari ple de roba. Això em duu a reflexionar sobre el fet que avui en dia la societat ha desenvolupat una falsa necessitat de comprar grans quantitats de roba de poca durabilitat que després d’un ús relativament curt, acaben tirades al fons de l’armari. Si mirem el nostre entorn, podem pensar que no és un problema tan greu, però en realitat aquesta nova actitud consumista que, sobretot els joves estem desenvolupant, genera grans quantitats de residus difícils de degradar si no es reutilitzen. Antigament, es feien peces de roba de més qualitat que podien durar molts anys i, a més, la gent no tenia la necessitat de comprar tanta roba. Potser la situació actual podria canviar si els joves ens conscienciem de què l'opció correcta és “menys i millor” i no “més i pitjor”. 

Les greus conseqüències dels nostres actes es poden veure materialitzades, per exemple, al desert d’Atacama que, com bé explica el documental, presenta munts colossals de roba utilitzada que demostren que cada vegada el planeta pateix més els efectes de secundaris de la moda. Aquests munts de roba poden tardar molt en biodegradar-se i la majoria d’aquests presenten fertilitzants, tints i altres productes químics derivats del petroli que són altament contaminants. 

Així i tot, hi ha marques de roba sostenibles que sí tenen la intenció de disminuir la quantitat de residus aportant el seu gra d’arena amb la creació de peces amb materials naturals o reciclats i lliures de components tòxics. També hi ha altres empreses es dediquen a crear fil amb la roba acumulada del desert d’Atacama cosa que personalment em sembla una manera molt bona d’aprofitar i reutilitzar el material. 

En conclusió, gràcies al documental i el debat realitzat a classe m’he adonat de totes les conseqüències que actualment amaga la gran indústria de la moda i, sobretot, això m’ha fet reflexionar sobre el gran impacte que tenen les nostres accions sobre el planeta. L’augment de residus i el malestar de la Terra avança i és urgent cercar solucions per a contrarestar el seu impacte. Personalment, crec que d’alguna manera s’hauria d’intentar incrementar el nombre de notícies, documentals i articles per informar i conscienciar a la població, ja que les accions perjudicials per al planeta com ara el consum excessiu de peces de roba són accions tan normalitzades i comunes que la gent no es posa a pensar en si és perjudicial o no per al medi ambient. Si d’alguna manera aconseguim que almenys una part de la població prengui consciència sobre tots els aspectes comentats i manifesti la seva part més activista podríem assegurar una millora de les condicions del planeta i, per tant, un millor futur per a tots.

Nadia

2n Batxillerat


Comentaris

Entrades populars