QUÈ ESTÀ PASSANT AMB EL MÓN DE LA MODA?

El món de la moda ha anat desenvolupant-se i creixent a poc a poc amb el pas del temps, arribant a convertint-se, fins i tot, en una part essencial de la vida de moltes persones. No obstant això, la moda és com una moneda: té dues cares. Així mateix, malgrat totes les coses bones que pugui tenir aquesta indústria, la cara fosca amaga una gran quantitat de problemes, alguns dels quals representen una gran amenaça per al planeta en el qual vivim. 

Com bé s'explica en els diferents vídeos, la indústria de la moda és responsable del 20% del total del desaprofitament d'aigua a nivell mundial i contribueix, a més, en un 8% als gasos d'efecte hivernacle. Aquestes dades sincerament em van sorprendre, ja que, tot i que sabia que la fabricació de roba era una de les grans fonts de contaminació, mai m'hagués imaginat que ho fos a nivells tan alts. De la mateixa manera, les imatges dels deserts d’Atacama, a Xile, coberts per muntanyes de roba vella, també em van impressionar bastant. Francament, encara em segueix preguntant, com hem pogut arribar fins a aquest punt? Clarament em va alegrar saber que algunes empreses intenten buscar solucions i utilitzen la roba rebutjada, per exemple, per a crear fils. No obstant això, el problema està tan avançat que es necessita l'ajuda de tots per a poder millorar la situació de veritat. 

És innegable el fet que les coses barates sempre ens atreuen. Ara bé, són necessàries les compres massives de roba? Sent sincers, per a què volem tantes peces si després sempre utilitzem les mateixes? Relacionat amb aquest tema, el vídeo on es regalava roba a canvi de tirar un contaminant a una peixera em va cridar molt l'atenció. Òbviament, la gent un cop entenien el que passaria si ho feien, deien que no. Què ens passa llavors a gran escala? Si sabem les conseqüències, per què no aturem de comprar? Podríem dir que tota la culpa la tenen les campanyes de publicitat i les xarxes socials, pel fet que són elles les que incentiven a la població a seguir les modes. Tanmateix, cal sempre recordar que som nosaltres mateixos els que decidim si volem o no fer-ho. 

Moltes marques de moda diuen ser conscients de les grans conseqüències que té la fabricació de roba. Però, quantes d'elles compleixen realment amb les normes? És clar que si es fes una investigació, la culpa no seria per a les grans empreses, sinó per a les petites, les quals intenten sobreviure com sigui. El cas de Bangladesh, per exemple, és molt clar. El país viu envoltat de contaminació: carrers plens de brutícia, rius sense una gota d'aigua potable… Alguns dels petits locals que allà es troben asseguren que les seves depuradores estan pagades i és que, els convé encendre-les si no els paguen per fer-ho? Mai hem d’oblidar que l'economia mou al món i, encara que les grans empreses no necessiten més diners dels que ja tenen, hi ha moltes persones que desgraciadament viuen en la misèria. 

Cal destacar que el documental no sols parla dels impactes que té la indústria de la moda sobre el medi ambient, sinó que també comenta altres problemes relacionats amb l’ètica i la moralitat. Des de fa molt de temps, aquesta indústria ha hagut de fer front a moltes crítiques relacionades amb la falta de diversitat. A més, moltes empreses, per tal d’aconseguir tenir èxi, han portat a les passarel·les col·leccions basades en altres cultures, sense tenir en compte, en la majoria dels casos, el seu significat més profund. 

En conclusió, el món de la moda és font de grans problemàtiques. Personalment, jo mai he estat una persona que segueixi les tendències o compri desmesuradament, ja que prefereixo la roba senzilla. Ara bé, això no significa que no tingui més roba de la que necessito, motiu pel qual, sempre que hi ha un canvi d'estació, intent donar tota aquella roba que sé que no utilitzaré més. Actualment, el nostre planeta s’està enfrontant a molts de problemes i, de la majoria, som nosaltres els primers responsables. Així doncs, si de veritat volem que les coses canviïn i vagin a millor, no ens queda més remei que canviar el nostre estil de vida, o almenys intentar-ho.

Andrea

2n Batxillerat

DOCUMENTAL APOCALIPSIS DE LA MODA

Roba a canvi de contaminar?

Comentaris

Entrades populars